Hout voor in de tuin

Hout dat je in de tuin wilt gebruiken voor bloembakken, vlonders, schuttingen, wanden en veranda’s staat bloot aan veel negatieve factoren. Diverse weersomstandigheden zoals regen, wind, hoge en lage temperaturen kunnen ervoor zorgen dat het tuinhout wordt aangetast. Dit is jammer, omdat het de levensduur verkort van je houten tuinconstructie en dit is vervelend. Je wilt dit vermijden zodat je extra lang kunt genieten van je tuinconstructie. Het is dus verstandig om altijd duurzaam tuinhout te gebruiken, zodat je tuinhout een lange levensduur heeft. Daarom is het verstandig om bepaalde informatie in te winnen over tuinhout zodat je weet hoe je het koopt. In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er meer over te weten komt en dat is natuurlijk precies waar je naar op zoek bent.

Wat moet je weten?

Hout dat je buiten in je tuin wilt gebruiken moet aan veel criteria voldoen. Een van deze criteria is de duurzaamheidsklasse van het tuinhout. Ook zijn er specifieke toepassingen die je van het hout kunt maken. Wil je een terras aan maken? Dan gebruik je hiervoor hardhouten terrasplanken of vlonderhout. Vlonderhout is ideaal voor het aanmaken van een terras en heeft een hoge duurzaamheid. Voor andere toepassingen is het beter om zachthout te gebruiken. Komt de tuinconstructie in contact met de ondergrond? Dan kan het verstandig zijn om erg duurzaam hout te gebruiken, zodat je kunt genieten van een lange levensduur. Houd er rekening mee dat sommige soorten tuinhout een beschermende behandeling moeten ondergaan.

Duurzaamheidsklasse

Tuinhout wordt onderverdeeld in diverse duurzaamheidsklassen, hier wil je altijd naar kijken bij het aanschaffen van tuinhout. De houtsoorten in duurzaamheidsklasse 1 hebben een extra lange levensduur. Zo kan het hout in weer en wind een levensduur van 50 jaar hebben. Staat het hout in contact met de grond? Dan heeft het een levensduur van 25 jaar en langer. Hoe hoger de duurzaamheidsklasse wordt hoe lager de levensduur wordt. Ben je van plan iets te bouwen in je tuin met tuinhout? Kies dan het juiste hout uit, zodat je lang kunt genieten van je houten constructie.

Je kunt de levensduur van het tuinhout ook verlengen met de juiste behandeling van het hout. Je hebt namelijk houtbeschermingsproducten die het hout beter kunnen beschermen, waardoor je een langere levensduur krijgt. Zo maken ze het hout waterafstotend en kunnen er op deze manier geen schimmels ontstaan in het hout. Kies voor houtbewerkingsproducten met de houtkleur van het hout dat je gebruikt.

Geef een reactie